RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros Discussion all about rc radios, transmitters, receivers, servos, etc.

Please Help - Futaba module in Taranis - no bind

Old 01-28-2015, 01:25 AM
  #1  
doctorbatman
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default Please Help - Futaba module in Taranis - no bind

If someone could help, would be great.

I have a Futaba TM-10 FASST module, bought the Flytron adapter for the JR style connection and plugged it into my Taranis Plus. Set radio to External Module, PPM. 22.5-400. +.

The Flytron board does indeed have a white LED on it.
When the Futaba module with the Flytron board is plugged into the Taranis, power on Taranis, push the Exit button to turn off Taranis warnings, the Flyton LED illuminates. so power is getting to the Flytron at least.

No bind or connection to Futaba Rx.
Futaba Rx sits there with red LED on,

Pull out Futaba module & put it back in Futaba 10C, power it on.
Futaba Rx LED turns green and happily reponds without need to rebind to module.

Pulled out module and back into Taranis = nothing. Red LED on RX.

Any suggestions?

I can't believe I'm the first one on the planet who bought a Flytron board and plugged a Futaba module in a Taranis.

I've had the Taranis for 3 months and still can't get it to work. It's probably the best radio I'll never be able to fly with.

Anyone know how to get the radio to use the Futaba module?
Please help,

Doc
doctorbatman is offline  
Old 01-28-2015, 02:32 AM
  #2  
Henry Sistrunk
Member
 
Henry Sistrunk's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ochlocknee Ga
Posts: 863
Default Help

http://www.alofthobbies.com.

Contact Aloft, They have been a great help to me.
Henry
Henry Sistrunk is offline  
Old 01-28-2015, 06:05 AM
  #3  
hillbille
Super Contributor
 
hillbille's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Barstow, California
Posts: 1,054
Default

Have you tried PCM out to the module instead of PPM?

If it's getting power and still not connecting (red led instead of going green) then it's a setting you have wrong maybe.

Hillbille
hillbille is offline  
Old 01-28-2015, 07:02 AM
  #4  
solentlife
Super Contributor
 
solentlife's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ex UK Brit now in Latvia west coast - Ventspils
Posts: 12,553
Default

Don't you have to tell radio what Module to use ? The Taranis I believe has already FrSky built in and any external additional module plugged in has to be activated ?

Nigel
solentlife is offline  
Old 01-28-2015, 09:47 AM
  #5  
hillbille
Super Contributor
 
hillbille's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Barstow, California
Posts: 1,054
Default

Originally Posted by doctorbatman View Post
If someone could help, would be great.

I have a Futaba TM-10 FASST module, bought the Flytron adapter for the JR style connection and plugged it into my Taranis Plus. Set radio to External Module, PPM. 22.5-400. +.

The Flytron board does indeed have a white LED on it.
When the Futaba module with the Flytron board is plugged into the Taranis, power on Taranis, push the Exit button to turn off Taranis warnings, the Flyton LED illuminates. so power is getting to the Flytron at least.

No bind or connection to Futaba Rx.
Futaba Rx sits there with red LED on,

Pull out Futaba module & put it back in Futaba 10C, power it on.
Futaba Rx LED turns green and happily reponds without need to rebind to module.

Pulled out module and back into Taranis = nothing. Red LED on RX.

Any suggestions?

I can't believe I'm the first one on the planet who bought a Flytron board and plugged a Futaba module in a Taranis.

I've had the Taranis for 3 months and still can't get it to work. It's probably the best radio I'll never be able to fly with.

Anyone know how to get the radio to use the Futaba module?
Please help,

Doc

He said he did do that.

Hillbille
hillbille is offline  
Old 01-28-2015, 10:57 AM
  #6  
solentlife
Super Contributor
 
solentlife's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ex UK Brit now in Latvia west coast - Ventspils
Posts: 12,553
Default

Originally Posted by hillbille View Post
He said he did do that.

Hillbille
OOOOP's !!

In a rush packing my bags ... I'm actually going home !!! Should have taken a minute longer to read properly ...

Cheers
Nigel
solentlife is offline  
Old 01-29-2015, 05:53 AM
  #7  
doctorbatman
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default

Hi Hillbillie,

I could only find PPM, I could not find a PCM choice. So I selected PPM.

Thanks for the suggestion,

Doc
doctorbatman is offline  
Old 01-29-2015, 07:50 AM
  #8  
hillbille
Super Contributor
 
hillbille's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Barstow, California
Posts: 1,054
Default

I did a little digging - and - there seems to be a problem using a FASST module with the Flytron board in a Taranis. From what I've read only some of the 72mhz modules will work, but the FASST 2.4 modfules do not work.

As I read it the "inverter" on the board is not needed and is what causes the module not to work. There are a lot of threads on this very subject over on the "other" forum - RCG.

I have a Futaba 9c (actually a couple of them) that I use for connecting my Dragonlink LRS to, and a FrSky module in the other one for my other models (non FPV or short range - under 2k FPV.)

From what I understand Futaba has never made a module that is/was compatible with any other radio system - well other than Hitec that is, so trying to adapt a Futaba module to work in the Taranis or a Jr or Spektrum system takes some doing - especially the FASST modules.

Wish I could be more help and hope you get it worked out.

Hillbille
hillbille is offline  
Old 01-30-2015, 05:26 AM
  #9  
doctorbatman
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default

Hi Hillbillie,

Thank you for doing some research on that. If you were local to me I would buy you lunch
I searched a long time for some info and found nothing.
Would you mind posting a link to a couple of the "other group" threads or PMing me them if posting is inappropriate?

If I new which pins were which on the Futaba module as well as the Taranis external module socket pins, I could try connecting directly without the Flyton board.

Isn't there only 3 wires: + , - , signal?
If I connected them, I can change the other parameters in the Taranis, can't I?

What do you think?

Thanks,

Doc
doctorbatman is offline  
Old 01-30-2015, 05:02 PM
  #10  
doctorbatman
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default

Just found this post by Scott Page. He says he got a bind.

http://www.rcgroups.com/forums/showp...ostcount=31614

I tried it but no bind.

Doc
doctorbatman is offline  
Old 01-30-2015, 06:18 PM
  #11  
solentlife
Super Contributor
 
solentlife's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ex UK Brit now in Latvia west coast - Ventspils
Posts: 12,553
Default

Originally Posted by doctorbatman View Post
Just found this post by Scott Page. He says he got a bind.

http://www.rcgroups.com/forums/showp...ostcount=31614

I tried it but no bind.

Doc
As many others have found out - don't believe all you read over 'there' ......

Nigel
solentlife is offline  
Old 02-16-2015, 04:07 AM
  #12  
doctorbatman
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default Solved - Bind Successful!

Success!!!
I purchased a Futaba TM-7 module, plugged it into the Flytron adapter board and used the settings as described earlier in this thread (22.5ms, 350u +) and my Rx bound as normal.

I must give credit to PilotPete2 from RC Groups who told me why the TM-10 module won't bind but why the TM-7, and TM-8 modules will bind. http://www.rcgroups.com/forums/showt...3#post30675177

Scott Page also has a page on RC Groups showing his settings.
http://www.rcgroups.com/forums/showp...ostcount=31614. He did not happen to mention that the TM-10 module will NOT bind.

Wahoo!
Doc
doctorbatman is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
GunnyJeeves
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros
8
05-28-2014 09:03 PM
Birdmanpete
General Electric Discussions
40
01-10-2013 12:57 PM
solentlife
RC Radios, Transmitters, Receivers, Servos, gyros
1
09-25-2011 07:19 AM
Enthlapy
Radio Equipment For Sale & WTB
0
04-27-2011 06:53 AM
Larry3215
Radio Equipment For Sale & WTB
7
04-09-2011 08:12 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Quick Reply: Please Help - Futaba module in Taranis - no bind


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.

Page generated in 0.14043 seconds with 12 queries